Yararlı Programlar
RECUVA - Silinen Dosyalarınızı Geri Getirme Programı
Yönetici tarafından yazıldı.-
29 Ekim 2016 tarihinde yayınlandı.
-
Gösterim: 3155
Bilgisayar ve harici flashdisklerimizde bulunan dosyalarımızı bazen yanlışlıkla silebiliriz. Aslında silinen dosyalar Geri Dönüşüm Kutusu'ndan dahi silinmiş olsa bile bilgisayardan tam olarak silinmemiştir. Size silinmiş gibi gözüken dosyalar üzerlerine başka bir veri yazılana kadar silinmezler. Dosya silindiğinde harddiskteki boş alanınızın artması aslında yeni veri yazılabilir alanın artmasıdır. Bu yüzden silinen verileri, üzerlerine yeni bir veri yazılmadıkça (burası önemli) geri getirmek mümkün olabilmektedir. Bu işlemi yapan ücretli profesyonel programlar olmakla birlikte biz son kullanıcıların da işini görebilecek ücretsiz programlar da bulunmaktadır. Bu programların birisi de RECUVA'dır. Üstelik program Türkçe arayüzüne sahiptir.
Bu program sabit disklerden ve flash disk, iPod, MP3 çalar vs. benzeri cihazlardan silinmiş verileri kurtulabilmektedir.
Gelelim programının kurulumuna ve anlatımına..
Öncelikle programı kendi sitesinden indirelim. RECUVA programını buradan indirebilirsiniz. Programın resmi sitesi http://www.piriform.com/recuva
RECUVA programını indirip bilgisayarınıza kurunuz. Programı kurduktan sonra kurtarmak istediğimiz dosyaların içinde bulunduğu veri depolama birimini bilgisayara takarak programı çalıştırınız. (Flashdisk, harici disk vs.)
Not: Hangi sürücüden kurtarma yapacaksak kurtalacak dosyaları başka sürücüye kaydetmemiz gerekecektir. Eğer bilgisayarımız sadece C biriminden oluşuyor ve C birimindeki dosyaları kurtaracaksak harici bir diske ihtiyacımız olacaktır. Aynı birime kurtarma yapılamaz. Yapılsa da sağlıklı olmaz. Eğer bilgisayarınızda C ve D birimleri varsa harici diske ihtiyaç olmadan hangi birimi kurtaracaksak kurtarılacak dosyalar için diğer birimi seçebiliriz.
1) Programı açtığınızda aşağıdaki sihirbaz ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekrana “Sonraki” butonuna basarak diğer ekrana geçiniz.
2) Bu adımda kaybedip kurtarmak istediğimiz verilerin türünü seçebiliyoruz. Resim kurtaracak isek Resimler’i Video kurtaracak ise Görüntü seçeneğini seçmemiz gerekecektir. Diğer dosyalar seçeneğini seçersek silinen gerekli veya gereksiz tüm dosyaları karşımıza getirecektir ve kurtarmak istediğimiz dosyaları seçmemiz zor olacaktır.
3) Bu adıma verileri kaybettiğimiz ortamı seçiyoruz. Burada “Emin değilim” seçeneğini seçerek tüm dosyaları taratırsak işimiz çok uzun sürer. O yüzden tavsiye olarak “Belirli bir yerde” seçeneğine tıklayarak dosyaların silindiği ortamı seçmenizdir.
4) Bu ekranda “Başlat” butonuna bastığımızda silinen veriler taranmaya başlayacaktır. Ancak daha önce bu işlemi yaptığınız halde silinen dosyalarınız bulunamadı ise “Derinlemesine Taramayı Aç” seçeneğini seçerek işlemi tekrar başlatmamız gerekecektir.
5) Veri kurtarma işlemi başladıktan sonra aşağıdaki pencere bir süre ekranda kalacaktır. Bu süre seçtiğiniz ortamın boyutuna ve silinen dosyaların fazlalığına göre değişir.
6) Ve karşımızda silinen dosyalarımız. Bu ekranda “Durum” penceresi altındaki ifadeler çok önemli. Kurtarmak istediğiniz dosyanın adının karşısında durumu “Mükemmel” yazıyorsa o dosyayı %100 kurtarabilirsiniz demektir. Ancak “Kurtarılamaz” ifadesi yazan dosyaları kurtarmak pek mümkün değil. Kurtarmak istediğimiz dosyanın adının önündeki kutuyu işaretleyip “Kurtar…” butonuna basıyoruz.
7) Karşımıza kurtaracağımız dosyanın nereye kaydedileceğini soran bir ekran çıkacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta örneğin C:\ sürüsünden bir şey kurtacak iseniz bu dosyayı yine C:\ sürücüne kaydetmeyin. Bunun yerine D:\ sürücü yada farklı bir sürü seçmenizde büyük yarar var.
8) Ve işlemimiz tamam. 7. adımda dosyanın nereye kaydedildiğini seçtiysek bu kısmı kontrol ettiğimizde dosyamızı kurtarma işlemini tamamlamış bulunuyoruz.
Anlatım buraya kadar. Kolay gelsin.Programın kullanımından önce verilerinizi yine de yedeklemeyi unutmayınız.
Not: Programın anlatımı için Erhan Akkuş hocama teşekkürler.. http://www.erhanakkus.com.tr
Fatih Projesi Destek
FATİH PROJESİ ÇAĞRI MERKEZİ
444 7 555
Altyapı Sorunları: altyapi@eba.gov.tr
İnternet Sorunları: erisim@eba.gov.tr
http://fatihprojesi.meb.gov.tr/iletisim
Arıza Takip Sistemi:
https://fatihdestek.eba.gov.tr
ALTYAPI NETAŞ - PROBİL DESTEK
0 216 522 20 00
VESTEL DESTEK (E.T - TABLET)
0 850 222 48 70
0 216 305 45 69 (MALTEPE)
GENERAL MOBİLE DESTEK
0 800 211 2 844
ALTYAPI INNOVA DESTEK
444 54 68 - 0 212 329 70 00
YAZICI (KONİCA - MİNOLTA)
0 312 286 44 45 - 0 216 528 56 56
TABLET DESTEK SİTELERİ
Comments powered by CComment